Marka Danışmanı Ne İş Yapar sorusu son zamanlarda oldukça fazla sorulmaya başladı. Biz de bu konuyla ilgili zihinlerdeki soru işaretlerini gidermek adına detaylı bir makale hazırladık.
Marka Danışmanı Kimdir?
Marka Danışmanı bir markanın pazarlama hedefleri doğrultusunda iletişim süreçlerinden reklam süreçlerine kadar bir çok farklı kategoride bilgisine danışılan ve süreci yönlendiren kişidir.
Markayı bir futbol kulübü hiyerarşisi üzerinden anlatacak olursak Marka Danışmanı sportif direktördür, Pazarlama Müdürü ise teknik direktördür. Teknik direktör gün gün takımın en ince taktik tercihleri ve oyuncu seçimlerine karar verirken sportif direktör onu baskılayan değil destekleyen tarafta yer alır. Mikro pazarlama ile değil makro pazarlama süreçleriyle ilgilenir.
Marka Danışmanı Ne İş Yapar?
Marka Danışmanı, danışmanlık verdiği markanın öncelikle verdiği briefleri alır. Her markadan gelen brief temiz olmayabilir, bu sebeple gelen brief’i temize çekip markanın hedefini yalın ve temel bir argüman olarak sadeleştirir.
Ardından bu yalın hedef doğrultusunda pazarlama ve iletişim stratejilerini oluşturur. Bu stratejilerin sunumunu yapar ve markanın da onayını alır.
Ardından strateji doğrultusunda çalışılacak ajansların belirlenmesi sürecinde marka ile birlikte karar verici merciide olur. Örneğin dijitalde bir proje yapılacaksa bu proje için dijital briefleri oluşturur, ajansların bu brief doğrultusunda çalışmasını ister ve ilgili ajansın seçileceği konkur süreçlerini markanın inhouse pazarlama ekibi ile birlikte asiste eder. Strateji doğrultusunda ilerlenmesini ve sürecin verimliliğini kontrol eder.
Gerekirse anketler yaptırarak markanın istenen algı ve pazar başarısına ulaşma durumu ile ilgili şirkete bilgilendirmeler yapar.
Marka Danışmanı Ne İş Yapmaz?
Bir marka danışmanı kötü bir hizmete, müşteri deneyimine sahip markanın güçlü bir müşteri deneyimine sahip olmasını sağlayamaz. Sunduğunuz ürün veya servis her halükarda kötü olmamalıdır.
Kemal Sunal’ın bir filmi vardı. Kemal Sunal bir reklam ajansı tarafından halk kahramanı olarak lanse ediliyor ve billboardlarda fotoğrafları boy boy geziniyor, reklamlarda çıkıyor halkın zihninde “bizim çocuk” profili işleniyordu. Nitekim profil işlendikten sonra Kemal Sunal artık bir star olmuştur. E her star olana reklam teklifleri geldiği gibi Kemal Sunal’a da gelmeye başlar. Deniz kumundan yapılma evler mi dersiniz, kapısı elinizde kalan buzdolapları mı dersiniz hepsinin reklamını yapar. Satışlar patlar… Ama bir süre. İnsanlar ürünlerin bozulduğunu gördüğünde çok sevdikleri Kemal Sunal’ı artık sevmemektedir. Çünkü duygularının istismar edildiğini düşünürler. Markaların ise kötü ürünleri daha fazla bilinmektedir.
Yani reklamın iyisi kötüsü olur, Marka Danışmanı da şapkadan tavşan çıkaramaz. Ürününüz pazarın kabul görebileceği standartlarda ve müşteri beklentisine uygunsa danışman görevini yerine getirir, ancak değilse pazardan alabileceği tepkileri markaya bildirir. Hatta bu taleplerini bir anket şirketinden alınacak verilerle destekleyerek markayı yönlendirir.
Özetle bir Marka Danışmanı bilgisayarın başına oturup grafik tasarlamaz, website kodlamaz, reklam kurulumu yapmaz.
Marka Danışmanlığı Neden Önemli?
Marka Danışmanlığının önemini çok bilinen bir görselle açıklamak gerekirse; normal bir kahve 1.65 dolarken üzerine Starbucks logosu geldiğinde kahve 3.65 dolar oluyor. Aradaki 2 dolar markanın kullanıcı nezdindeki itibarı, güvenilirliği, kalitesi ve müşteri memnuniyeti için ödediği paradır.
Aynı şekilde Apple markasının telefonunu satın alırken aslında sadece bir Apple almazsınız, Apple’ın temsil ettiği tüm vaatleri de satın alırsınız. Bu vaatleri kısaca belirtmek gerekirse güçlü müşteri desteği süreci, marka itibarı, Apple Store’lardaki özel tasarlanmış satış süreçleri gibi maddeleri sıralayabiliriz.
Marka Danışmanı işte bunu elde etmeniz yolunda size bilgisi dahilinde yönlendirmelerde bulunur.
Ayrıca danışmanın deneyimi de şirket için oldukça önemlidir. Daha önce benzer pazarlama projelerini yönetmiş bir danışmanın danışmanlık ücreti yüksek olsa da pazarlamaya harcadığınız paradan tasarruf etmenizi ve daha fazla verim almanızı sağlar. Bu açıdan bakarsanız tecrübeli bir danışman ile çalışmak oldukça mantıklı olacaktır. Marka danışmanı ne iş yapar sorusuna en doğru cevaplardan biri bu olacaktır.
Türkiye’de Marka Danışmanlığı Ne Durumda?
Dünyada ünlü sanatçılardan şirketlere kadar oldukça yaygın olan Marka Danışmanlığı kavramı Türkiye’de markalar bu noktada yeterli farkındalığa ulaşabilmiş değil. Sektördeki uzman danışmanların bu konularla ilgili markaları bilgilendirmeleri, ülkedeki marka festivalleri ve büyüme hevesleri ilgiyi yavaş yavaş da olsa artırıyor.
Ülkeler markalarıyla güçlüdür, yerli markalarımız ise ülkenin kalkınması açısından oldukça stratejik önem taşımaktadır. Ülkemizde bu yönde adımlar atılmaya başlanmış durumda, kartopu misali katlanarak devam edeceğini düşünüyorum.
Bu makalemizde marka danışmanı ne iş yapar sorusunu cevapladık. Konuyla ilgili merak ettiklerinizi yorum bölümünden bize iletebilirsiniz.